90. obljetnica Vatrogasne zajednice grada Samobora

Redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora, održana u petak, 26. travnja, u velikoj dvorani Hotela Lavica, osim radnog dijela, ovaj je puta bila i posebno svečana, jer se obilježila i 90. godišnjicu osnutka svoje zajednice. 

Iako je povijest vatrogastva u našem gradu dulja od dva stoljeća, dobrovoljna vatrogasna društva počinju se povezivati i organizirati početkom 20. stoljeća pa je tako 15. svibnja 1929. godine u Samoboru osnovana Vatrogasna župa Samobor, preteča danas velike samoborske vatrogasne obitelji, koja u svojem sastavu ima 20 doborovoljnih vatrogasnih društava, a unutar nje djeluje i Javna vatrogasna postrojba grada Samobora.

Skupštinare, članove prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, srodnih organizacija i udruga te brojne goste pozdravio je predsjednik Vatrogasne zajednice Željko Koščica, koji je s ponosom istaknuo kako je samoborska zajednica vatrogasaca već niz godina svijetli primjer savjesnog rada i dobre organizacije, čime se baš i ne mogu pohvaliti svi vatrogasci u Zagrebačkoj županiji, ali i šire, sve zahvaljujući sustavnom ulaganju Grada Samobora u vatrogastvo na cijelom svom području. Jednako tako raste i broj članova, obučenih vatrogasaca, među kojima ima sve više žena i mladih, koji uz starije iskusne kolege vatrogasce i njihove brojne aktivnosti stasaju u vrijedne i uvažene članove u svojim lokalnim sredinama.

Izvješće o radu u protekloj godini, s osvrtom na 90 godina djelovanja Vatrogasne zajednice Grada Samobora, podnio je njezin dugogodišnji glavni zapovjednik Mladen Žitković. U ovako svečanoj prigodi nije bilo dovoljno vremena da se pobroje sve pojedinačne aktivnosti, intervencije i akcije u kojima su naši vatrogasci tijekom prošle godine sudjelovali pa je zapovjednik iznio zbirne podatke, prema kojima je tijekom 2018. godine na području Samobora zabilježena 241 vatrogasna intervencija, Javna vatrogasna postrojba imala je 201 intervenciju, a dobrovoljna vatrogasna društva ukupno 40 intervencija. Lani je izbilo 57 požara, a odrađeno je 119 tehničkih intervencija na objektima, otvorenom prostoru, prometu i u drugim situacijama, te 49 izvida, 16 osiguranja i ostalih usluga. Prijevoz vode i dalje je provodio DVD Samobor pa su prošle godine ukupno prevezli 839 cisterni vode. U sve te intervencije bilo je uključeno 45 vozila i 135 članova vatrogasnih postrojbi, koji su ukupno odradili 435 radnih sati.

Žitković je ukratko iznio i plan rada za 2019. godinu, o utrošenim i planiranim financijskim sredstvima, koja na godišnjoj razini iznose nešto manje od 1.300.000 kuna, govorio je tajnik Renato Hribar, a svoje izvješće podnio je i Nadzorni odbor. Skupštinari, njih 39 prisutnih od 45 članova Skupštine, sva su izvješća jednoglasno usvojili bez rasprave.

Velika obljetnica nije prošla bez dodjele priznanja zaslužnim pojedincima i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, kao i onima koji potpomažu rad naše vatrogasne zajednice, a njih je zaista puno. Priznanja su tako najprije primili čelnici Grada Samobora – u ime gradonačelnika Kreše Beljaka priznanje je preuzeo njegov zamjenik Željko Stanec, koji je i sam isto zaslužio kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Samobora, zatim predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, glavni referent za vatrogastvo Krunoslav Znika, pročelnik Marinko Džepina, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, zapovjednici i predstavnici svih samoborskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, njihovi kolege iz Svete Nedelje, Jastrebarskog, Zaprešića i Slovenije, predstavnici lokalnih medija, te Petra Aralica, “dobri duh” i povezna karika naših vatrogasaca, koja je i moderirala ovu svečanu skupštinu.

Zahvaljujući na gostoprimstvu i priznanjima prisutnima su se obratili čelnici najviših tijela vatrogasnih zajednica države i županije, Josip Novosel i Željko Popović, te zamjenik župana Frankić, koji nisu štedjeli s pohvalama za samoborsku vatrogasnu zajednicu, upućujući ujedno i obećanja kako će i nadalje, svatko sa svoje razine i u okviru mogućnosti, podupirati njihov daljnji rad i razvoj.

Sjednicu su izvedbom hrvatske i vatrogasne himne uveličali Miroslav Živković te kasnije svojim nastupima Kvartet klarineta Glazbene škole Ferdo Livadić i, na kraju, Tamburaški sastav Trilikum.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)