U subotu 7. listopada 2017. godine obilježili smo Dan neovisnosti Republike Hrvatske u Samoboru u Parku domovinske zahvalnosti. Svečanost je bila prigoda da se prisjetimo jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz 1991. godine o raskidanju svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ, ali i oslobođenja nekadašnje kasarne JNA u našem gradu, kasnije Vojarne Taborec. Vijence su u čast herojima Domovinskog rata položili i svijeće upaliti predstavnici Grada Samobora, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, predstavnici policije, JVP Grada Samobora i Vatrogasne zajednice grada Samobora, drugih gradskih institucija, ustanova i udruga, političkih stranaka te roditelji i rodbina poginulih.

Okupljenima se obratio i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec čestitao Dan neovisnosti, uz želju da našu domovinu vodi osjećaj zajedništva i ponosa, koji je vodio njene pale sinove.

Imena poginulih samoborskih i svetonedeljskih branitelja u Domovinskim ratu pročitala je i protokolarni dio svečanosti vodila Petra Aralica iz ureda gradonačelnika.