U nedjelju, 10. rujna, održana je javna pokazna vježba „Rude 2017“ na objektu OŠ Rude, uz JVP Grada Samobora, sudjelovali su vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Ruda, Samobora, Bregane, Galgova, Manje Vasi i Cerja, a svoj dio posla besprijekorno su odradili i samoborski Crveni križ, Civilna zaštita i volonteri HGSS-a.

Vježba je započela prikazom gašenja požara i evakuacije ugroženih učenika i djelatnika OŠ Rude, zatim je najprije otklonjena opasnost od požara i eksplozije prilikom sudara dvaju vozila, od kojih je jedno prevozilo zapaljujuće i opasne kemikalije, a iz drugog je pak trebalo izvući ozlijeđenog vozača. Nastavljeno je i gašenje požara koji se proširio iz škole, pri čemu se u opasnosti našao planinar u obližnjoj šumi, kojeg su dronom i uz pomoć potražnog psa u šumi locirali i zatim izvukli pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja te ga spustili na sigurno, u centar Crvenog križa i prostor za trijažu ozlijeđenih. U cijelu vježbu uključio se i Stožer za zaštitu i spašavanje grada Samobora.

Ovu vježbu popratili su brojni Rudari, ali i iznenađeni planinari koji su se zatekli u mjestu, te pljeskom nagradili svaku od akcija koje su vatrogasci i ostali sudionici uspješno izveli. Veliku pozornost, posebice najmlađih, privukao je lansirani dron koji je neko vrijeme lebdio iznad šume, tražio unesrećene i zatim se sigurno spustio na tlo.

Na kraju je na igralištu pokraj škole izvršena smotra svih sudionika vježbe, koju su izvršili zapovjednik JVP-a Grada Samobora Mladen Žitković i predstavnik Grada Samobora Krunoslav Znika, u prisutnosti Željka Koščice, predsjednika Vatrogasne zajednice grada Samobora, koji su bili vidno zadovoljni pokazanom spremnošću, brzinom i znanjem svojih vatrogasaca.

Ova pokazna vježba odrađena je i kao dio obilježavanja 90. obljetnice rada i postojanja DVD-a Rude.