Dva dana uoči Dana državnosti, u petak, 23. lipnja, u Parku domovinske zahvalnosti, ispred spomenika poginulim braniteljima, održana je svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća u spomen na dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Nakon što je HPD Jeka otpjevalo himnu, minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima, čija su imena tradicionalno pročitana prije polaganja vijenaca.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Samobora, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, načelnik Policijske postaje Samobor Renato Kos, 1. zapovjednik 151. samoborske brigade Adolf Paar, te predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, policije, roditelji, rodbina, prijatelji te Javna Vatrogasna postrojba grada Samobora i Vatrogasna zajednica grada Samobora.

Ispred Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje o značaju ovog praznika govorio je Rudolf Jedvaj.

On je naglasio kako je prije 27 godina najvažnije bilo stvaranje slobodne, demokratske, suverene i neovisne hrvatske države. Taj strateški cilj hrvatskog naroda i hrvatske države je ostvaren, ali se kasnije hrvatska država našla pred brojnim iskušenjima u kojima se nalazi i danas kada treba ostvariti drugi temeljni cilj politike, a to je gospodarski sigurnija, sretnija i za građane prosperitetnija, socijalna i pravednija država.

Nakon ratnih godina hrvatski su branitelji očekivali poštenu vlast koja će promijeniti nakaradni gospodarski model pretvorbe i krađu tvornica i imovine, da će zatvoriti kriminalce i ratne profitere, da će modernizirati i pojeftiniti državu i da će to biti država građana kojima će služiti državni aparat. Danas se, nažalost, hrvatski branitelji bore samo za “golu egzistenciju”, suočavajući se s ovrhama, bankovnim kreditima i iseljenjima iz vlastitih domova – zaključio je Rudolf Jedvaj.

Prisutne je na značaj Dana državnosti RH podsjetila i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je posebno naglasila da su poginuli branitelji u hrvatsku državu utkali ono najvrednije – svoje živote.

Prigodnu molitvu predvodio je samoborski župnik Davor Štuljan, a svečanost je završena glazbenim programom HPD-a Jeka.
Više na: www.samobor.hr