Nakon što je u svibnju prošle godine izdana opsežna monografija o više od dva stoljeća dugoj povijesti vatrogastva u Samoboru, u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora u petak, 25. svibnja, predstavljena je još jedna monografija o samoborskim vatrogascima – vatrogascima profesionalcima.
Na nešto više od 100 stranica monografije naslova 50 godina Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora 1967. – 2017. slikama i riječju zabilježeni su svi važni datumi, događaji i intervencije te općenito razvoj profesionalnog vatrogastva u Samoboru.
Veliko zadovoljstvo u povodu izdavanja ove monografije izrazio je najprije zapovjednik Javne vatrogasne prostrojbe Grada Samobora Mladen Žitković, ne samo zbog činjenice da su ovakva izdanja rijetka i vrijedna, u što će se uvjeriti svi koji je pročitaju, već i stoga što je kao domaćin mogao pozdraviti zaista brojne uzvanike, svoje kolege vatrogasce i goste koji su došli na predstavljanje ove knjige.
Uz gradske čelnike – zamjenicu gradonačelnika Sanju Horvat Iveković, predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Mirana Šoića i gradske pročelnike, promociji su nazočili i predsjednici vatrogasnih zajednica Zagrebačke županije i Grada Samobora Stjepan Ptiček i Željko Koščica, predstavnici vatrogasaca iz Zagreba, Velike Gorice, Ivanić-Grada i Zaprešića, predstavnici HGSS-a, Crvenog križa, načelnik samoborske Policijske postaje Željko Stopić, ravnatelji gradskih ustanova i institucija, poslovni partneri i brojni drugi gosti.
O samoj monografiji govorila je njezina urednica Diana Koller, koja je najprije istaknula profesionalnu suradnju i veliku pomoć zapovjednika Žitkovića i njegovih suradnika što se tiče nastanka same monografije. Izrazito je ponosna i na to što je ovo već druga monografija o samoborskim vatrogascima koju je ona pripremila i uredila, jer već dugo prati njihov rad pa poznaje sve probleme s kojima se susreću te se nada kako će sav njihov trud, vještine i znanje, koje nesebično u svakom potrebnom trenutku daju zajednici u kojoj žive i djeluju, ali i daleko šire, biti ubuduće i adekvatno nagrađeni. Na kraju je posebno zahvalila i Stjepanu Beljaku, koji je surađivao na dizajnu monografije.
Oblikovanje, pripremu za tisak, lekturu i korekturu ove monografije potpisuje Samoborski glasnik d.o.o., a kroz par crtica svoja osobna iskustva s vatrogascima ispričao je direktor Robert Škiljan. I on se tijekom svog izlaganja dotaknuo problema vrednovanja i složenosti zadataka koje vatrogasci obavljaju te ih zamolio da i nadalje čuvaju i prikupljaju dokumentaciju o svojem radu. Čestitke i riječi pohvale izdavačima i urednici uputili su na kraju ove male svečanosti i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Željko Koščica, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Ivaković i predsjednik VZ Zagrebačke županije Stjepan Ptiček, koji je pozvao sve ostale vatrogasne zajednice da se ugledaju na samoborske vatrogasce, koji, uz sve profesionalne i dobrovoljne zadatke, ulažu i trud u očuvanje svoje povijesti i sadašnjosti kroz ovakva izdanja.
M.K.

Više na: http://www.samoborskiglasnik.net