Vatrogasna zajednica Grada Samobora je 12. travnja 2016. godine na prigodnoj svečanosti, održanoj u Vatrogasnom domu Samobor organizirala je podjelu diploma o stjecanju zvanja bolničar za dobrovoljne vatrogasce koji su uspješno završili usavršavanje. Usavršavanje je održano krajem prošle godine, trajalo je 30 nastavnih sati, od kojih je 15 sati bila teorijska nastava, a drugih 15 sati praktična. Ovim usavršavanjem 24 vatrogasca stekla su zvanje bolničar.

Voditelj nastave, specijalist obiteljske medicine doktor Ivica Cvetković, u svom je pozdravnom govoru prigodom podjele diploma istaknuo veliko predznanje vatrogasaca o pružanju prve pomoći i veliki interes za stjecanje novih znanja.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Mladen Žitković u svom je govoru rekao da vatrogasci na mjesto nesreće dolaze među prvima, često i prije hitne medicinske pomoći, pa je vrlo važno kako će se snaći i pružiti prvu pomoć, jer život i zdravlje unesrećenih često ovise o njihovom znanju i spretnosti. Zato je polaznicima usavršavanja čestitao na trudu i zalaganju koje su pokazali tijekom usavršavanja, sa željom da stečena znanja primijene na vatrogasnim intervencijama, pomažući ljudima u nevolji, što je i bit vatrogasnog poziva.

Na kraju svečanosti mladim vatrogascima diplome je podijelio viši savjetnik za civilnu zaštitu i vatrogastvo iz Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Samobora Krunoslav Znika, koji je naglasio važnost kontinuiranog osposobljavanja i pomlađivanja u vatrogasnoj organizaciji, bez koje nema njezine opstojnosti, te izrazio zadovoljstvo što je ovoliki broj mladih ljudi sudjelovao u osposobljavanju i uspješno ga završio.