Odavanjem počasti poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti u Samoboru je u subotu, 17. listopada, počela središnja proslava Dana grada. Prije početka svečane sjednice Gradskog vijeća ispred spomenika braniteljima u centru grada, uz gradonačelnika Krešu Beljaka i njegove zamjenike Sanju Horvat Iveković i Željka Staneca, zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, predsjednika i zamjenike predsjednika Gradskog vijeća, predsjednika Odbora za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, te gradske pročelnike, okupile su se brojne delegacije predstavnika braniteljskih udruga, roditelja i suboraca poginulih branitelja, ravnatelji i čelnici gradskih ustanova i institucija, kako bi položili vijence i upalili svijeće u čast onima koji su svojim životima osigurali 778 godina dug, neprekinut status slobodarskog Samobora.

Nakon minute šutnje pročitana su imena poginulih samoborskih branitelja, a potom su ispred ploča na kojima su uklesana njihova imena položeni vijenci i upaljene svijeće.

U ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje okupljenima se najprije obratio Miljenko Komes, podsjetivši prisutne na teške ratne dane i neizmjeran doprinos branitelja u stvaranju neovisne države. Posebnu zahvalu i čestitke uputio je gradskim čelnicima na iznimnoj brizi da se njihova žrtva ne zaboravi, o čemu, kako je naglasio, svjedoči i novootvorena spomen soba posvećena braniteljima 151. samoborske brigade, na koju su iznimno ponosni.

Svojim sugrađanima čestitke i riječi zahvale uputio je i gradonačelnik Krešo Beljak, istaknuvši kako je naš grad sigurno i puno stariji od godina koje se spominju u prvim pisanim dokumentima i od čuvene povelje kralja Bele IV. iz 1242., ali i ovih 778 godina statusa slobodnoga grada dovoljno govore o njegovoj povijesti i značaju. Nadovezao se Beljak i na dio Komesovog izlaganja, koji je rekao da je Samobor svoje ime zapravo dobio radi boraca, a ne borova, priklonivši se tim njegovim riječima s nadom da će Samoborci u ovim teškim i neizvjesnim vremenima kao borci dobiti i bitku s najnovijim neprijateljem – koronavirusom.

Svečanost u Parku domovinske zahvalnosti završena je zajedničkom molitvom, koju je predvodio fra Željko Janjić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)