Na temelju naloga Stožera Civilne zaštite Grada Samobora zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Mladen Žitković zapovijedio je zapovjednicima DVD-a Samobor i DVD-a Galgovo da 27. i 28. ožujka od 8 do 17 sati provode dežurstvo-ophodnju na ulaznim pravcima u grad Samobor.

Ophodnju – dežurstvo vatrogasci su dužni provoditi na lokalnim prometnicama gdje se ulazi na područje Grada Samobora, i to članovi DVD-a Samobor na lokaciji Domaslovec, a članovi DVD-a Galgovo na lokaciji Drežnik Podokićki

Zadaća je vatrogasaca upućivati građane na samozaštitno ponašanje i sprečavanje širenja virusa COVID-19 , te ih upozoravati na pridržavanje mjera ograničenja kretanja i zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.
U Vatrogasni operativni centar potrebno je dojaviti podatke o vatrogascima koji su bili u ophodnji, mjesto, vrijeme i zatečeno stanje, putem radio veze ili telefonom na broj 01/ 3385 -722 .
Vatrogasci ne smiju raspravljati sa zatečenim građanima i građanima koji prolaze prometnicama, nego u slučaju potrebe obavještavaju VOC Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora, koji će potom bude li nužno obavijestiti policiju.

Prilikom dežurstva – ophodnje vatrogasci moraju koristiti potrebnu zaštitnu opremu ( maske za lice, medicinske rukavice i sredstva za dezinfekciju ruku i vozila ), i izbjegavati bliske kontakte.

Prilikom ophodnje koriste se službena vatrogasna vozila, a vatrogasci moraju biti u službenim radnim odorama i s vidno istaknutim obilježjima vatrogasne organizacije.
Preporučuje se za upozorenja građanima koristiti plakate s odgovarajućim porukama, na primjer „Ostani doma – ostani zdrav „

Za provođenje ove zapovijedi zaduženi su zapovjednici Dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Samobora, DVD Samobor i Galgovo,, te voditelji vatrogasnih odjeljenja JVP Grada Samobora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)