Vježba cijelog sustava samoborske Civilne zaštite pod nazivom “Samobor 2019. – potres” održana je 6.travnja na prostoru bivše vojarne Taborec. Bila je praktično-pokaznog karaktera, a trajala je oko sat vremena. Ukratko, radilo se o spašavanju unesrećenih osoba stradalih u potresu s epicentrom u bivšoj vojarni Taborec, reagiralo se na nastale požare te tražilo nestale osobe. Potres je jedna od najtežih ugroza koje može zadesiti područje Samobora, ali i puno šire, pa se scenarijem vježbe pretpostavilo da je pogodio najviše prostor nekadašnje vojarne. U osnovnoj školi na tom mjestu bilo je 300-tinjak djece, došlo je do urušavanja stropa na drugom katu u jednoj učionici u koju je bilo moguće ući samo kroz uzak prolaz. U urušavanju stropa došlo je do težeg ozljeđivanja jednog učenika kojega nije bilo moguće transportirati kroz prolaz. U prizemlju istog objekta došlo je do djelomičnog urušavanja blagavaonice i nije se moglo znati ima li tamo stradalih. U dječjem vrtiću, koji se nalazi u blizini škole i izrađen je od kontejnerskih elemenata, nalazilo se 50-ak djece, došlo je do požara u kuhinji koji se širio. U međuvremenu se još utvrdilo da je iz osnovne škole, uslijed meteža, nestala skupina učenika.

Sudionici vježbe bili su članovi Stožera gradske civilne zaštite, Područni ured za zaštitu i spašavanje, Centar 112, Policijska postaja Samobor, Javna vatrogasna postrojba Samobor, dobrovoljna vatrogasna društva Rude, Samobor, Galgovo i Bregana, djeca i mladež DVD-a Galgovo, Klokočevac, Grdanjci, Vrbovec i Bobovica sa svojim voditeljima, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Samobor, Gradsko društvo Crvenog križa Samobor, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Samobora Civilna zaštita Općine Brežice, Radio mreža za opasnost i Komunalac Samobor.

Ovo je bila prilika da vidimo na kojem je stupnju pripravnost operativnih snaga grada i efikasnost Stožera Civilne zaštite kojem sam na čelu – rekao je nakon vježbe zamjenik gradonačelnika Željko Stanec – dodavši da je zadovoljan izvedenim jer je to bila prva vježba ovako širokog opsega koja je pokazala u kojoj se mjeri sustav mora dorađivati i uvježbavati. Stanec je zahvalio svim sudionicima vježbe na odazivu, a posebno Civilnoj zaštiti općine Brežice, koja je pomagala u pružanju prve pomoći i putem geofona tražila zatrpane osobe. –Njihova će uvježbanost, uočena na ovoj vježbi, ujedno biti primjer Samoboru u kojemu smjeru treba dalje raditi sa svojom Civilnom zaštitom – rekao je još Željko Stanec i najavio nužnost uvježbavanja za slučaj poplava, koje su zadnjih godina često pogađale naš kraj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)