U subotu, 30. rujna, u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Samobora, upriličena je svečana dodjela priznanja zaslužnim pripadnicima Vatrogasne zajednice Grada Samobora – članovima Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora kao i članovima samoborskih DVD-ova.

Grad Samobor u ljetnim su mjesecima zadesile brojne prirodne nepogode u kojima je upravo zalaganje pripadnika javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava bilo presudno u spašavanju ljudi i imovine.

Svečanost su upriličili pripadnici JVP Samobor, DVD-a Bobovica, Bregana, Cerje, Galgovo, Grdanjci, Klokočevac, Molvice, Otok Samoborski, Pavučnjak, Petkov Breg, Rude, Samobor, Manja Vas, Veliki Lipovec i Vrbovec, kao i pripadnici Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarsko – DVD Domagović, Jastrebarsko te Malunje Hrastje.

Na samom početku okupljenima se obratio zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora Mladen Žitković. Iznio je statističke podatke koji ukazuju na nevjerojatan opseg posljedica olujnog nevremena. Rekao je kako su samoborski vatrogasci, zajedno s kolegama iz Jastrebarskog, od 18. do 25. srpnja 2023. godine ukupno odradili čak 343 intervencije. Tek što su sanirane posljedice nevremena, vatrogasci su sudjelovali u obrani od poplava. ”Moram istaknuti da je cijelo vrijeme na terenu bila i naša gradonačelnica Petra Škrobot i njen zamjenik Petar Burić. Zahvaljujem gradonačelnici što nas je sve skupa okupila ovdje, jer to znači da cijeni i poštuje naš rad”, poručio je zapovjednik Žitković.

Zamjenik gradonačelnice, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Samobora, Petar Burić podsjetio je kako je nedugo prije nepogoda koje su pogodile područje Samobora održana i velika vježba civilne zaštite koja je sve pripadnike sustava pripremila na djelovanje. Naglasio je kako su vatrogasci uvijek tu kad zatreba. Zahvalio je svima koji su pomogli u otklanjanju posljedica nevremena kao i svima koji su, u trenucima u kojma je prijetila ozbiljna opasnost od poplava, pritekli u pomoć svojim sugrađanima.

Gradonačelnica grada Samobora Petra Škrobot pozdravila je sve vatrogaskinje i vatrogasce. Poručila je kako je ovo prilika da uime građana Samobora, kao i u svoje osobno ime, zahvali svima na nesebičnom čuvanju sigurnosti, zdravlja i imovine građana. ”Vi ste oni kojima naši sugrađani najviše vjeruju i u koje se pouzdaju u nevolji. Vaše su zasluge nemjerljive i upravo smo zbog vas svi sigurni da se možemo nositi s bilo kojim izazovom koji nam se može naći na putu. Zahvalna sam i na vašem doprinosu u prevenciji jer je to zasigurno najbolji način da naši sugrađani postanu svjesni svih potencijalnih opasnosti. Grad Samobor će nastaviti ulagati u cjelokupni sustav civilne zaštite kako bismo još više podigli sigurnosne standarde u gradu i kako bismo mogli mirno uživati u blagodatima našeg Samobora”, izjavila je gradonačelnica Škrobot.

Druženje se nastavilo uz prigodni domjenak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)