Unatoč tome što je 92. redovna godišnja izvještajna i izborna skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora bila pripremljena za održavanje elektronskim putem, samoborski vatrogasci okupili su se i uživo, kako bi izabrali nove čelnike i članove tijela za sljedeći 5-godišnji mandat (do sada su birani na 4 godine) te zahvalili dosadašnjem vodstvu na uspješnom radu.

U Centru za mlade Bunker tako se u petak, 16. travnja, okupilo 42 od 45 delegata, kojima su se pridružili i gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, njegov zamjenik i voditelj Stožera civilne zaštite grada Samobora Željko Stanec, zamjenik župana Hrvoje Frankić i zamjenik pročelnika u resornom gradskom odjelu zadužen za vatrogastvo Krunoslav Znika.

Izvješće o radu VZG-a u protekloj godini podnio je zapovjednik Mladen Žitković, iznijevši ukratko podatke o intervencijama, aktivnostima, općoj društvenoj djelatnosti vatrogasaca, te doprinosu u radu Stožera CZ-a, obuhvativši rad svih 20 dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora te jedine vatrogasne postrojbe koja djeluje unutar neke tvrtke, one u Chromosu. Žitković je istaknuo kako je u protekloj godini ukupno bilo 326 različitih intervencija, a vatrogasci su bili aktivno uključeni i u preventivni rad gradskog Stožera civilne zaštite te na područjima pogođenima potresom. Iz poznatih razloga nisu održana predviđena natjecanja i manifestacije, izostalo je i obilježavanje brojnih značajnih obljetnica dobrovoljnih društava, ali je nastavljena edukacija vatrogasaca i ulaganje u opremu, čime su se postigli optimalni uvjeti za njihov rad. Posebnu zahvalu zapovjednik je uputio gradskim čelnicima, koji već niz godina sustavno ulažu u samoborsko vatrogastvo i prepoznaju njihovu važnost u široj zajednici.

Predsjednik Željko Koščica dopunio je izvješće financijskim podacima za protekle 4 godine, tajnik Renato Hribar podnio je detaljno financijsko izvješće za 2020. godinu, Nadzorni odbor potvrdio je kako zajednica djeluje u skladu sa svim propisima, a sva su izvješća jednoglasno prihvaćena.

Uslijedilo je glasanje, tijekom kojeg je za predsjednika i u narednom mandatu izabran Željko Koščica, na čelu peteročlanog zapovjedništva također ostaje Mladen Žitković, novo Predsjedništvo čine sada svi predsjednici društava koje zajednica okuplja, a potvrđeni su i članovi za ostala radna tijela te delegati i njihovi zamjenici u Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije.

Vatrogascima su se potom, uz čestitke na iznimnom trudu i sveukupnom radu u ovim teškim vremenima, obratili i gosti.

Zamjenik župana Frankić izrazio je zadovoljstvo što Grad Samobor već niz godina iskazuje puno razumijevanje za vatrogasce, a nada se kako će se to konačno, nakon lokalnih izbora, dogoditi i u županiji koju predstavlja te očekuje puno izdašniju pomoć za njih i s ove razine, s koje su do sada bili nepravedno zapostavljani.

Željko Stanec zahvalio je vatrogascima ne samo na svemu što čine, već i na iznimno dobroj suradnji, jer su on i njegovi suradnici, kako je naglasio, unazad proteklih 12 godina puno naučili od vatrogasaca. Dizanje standarda i ulaganje u vatrogastvo, za koje će se truditi da ubuduće bude još bolje, samo je potvrda važnosti i brige za rad vatrogasne zajednice, koja je temelj Civilne zaštite.

Na kraju se od vatrogasaca kao gradonačelnik “oprostio” Krešo Beljak, istaknuvši zadovoljstvo što danas brojnu samoborsku Vatrogasnu zajednicu čini kombinacija mladosti i iskustva, odnosno sve ono čemu su kroz politiku razvoja svih skoro 80 naselja unutar Grada Samobora i težili. Jer, rekao je Beljak,

vatrogasci nisu tu samo za zabave, oni su stup i temelj života u ruralnim naseljima, koja ne smiju ostati zapostavljena, na čast i ponos cijeloga Samobora. Ispričao se gradonačelnik i za eventualne propuste, sa željom nastavka dobre suradnje i nadom da će kao saborski zastupnik moći pomoći još i više.

Vatrogasci su svojim kolegama, vodstvu i gradskim čelnicima zahvalili prigodnim priznanjima, ovaj puta bez uobičajenog domjenka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)